Dzisiaj przepis na obłędny tort. Spód z maślanych herbatników, masa chałwowa, masa czekoladowa, idealny dla fanów słodkich smaków! Przepis pochodzi ze strony Dr.Oetker. Tort nie należy do łatwych, tanich i mało kalorycznych, ale mimo to serdecznie polecam, zwłaszcza na wyjątkowe okazje.
Składniki na spód:
- 60g masła
- 160g herbatników maślanych
Składniki na masę chałwową:
- 500g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g chałwy waniliowej
- 3 listki żelatyny
Składniki na mus czekoladowy:
- 150g czekolady gorzkiej
- 250ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania spodu:
Masło rozpuścić. Ciastka maślane rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. „Masą” wyłożyć dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
Sposób przygotowania warstwy chałwowej:
Serek zmiksować z cukrem pudrem na gładką konsystencję. Chałwę pokruszyć i wymieszać z masą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, odcisnąć, a następnie podgrzać w garnku do rozpuszczenia (nie gotować!). Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy chałwowej. Całość wymieszać, a następnie dodać do pozostałej części masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Masę chałwową wylać na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
Sposób przygotowania musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotowy mus przełożyć na warstwę chałwową. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 3 godziny).
Zrobiłam i muszę stwierdzić, że palce lizać!