Ekspresowy piernik

Jeśli tak jak ja nie lubicie lub zwyczajnie nie chcecie przygotowywać piernika staropolskiego to musicie poznać mój przepis na fantastyczny, ekspresowy piernik! Z tego przepisu wychodzi cała duża blacha. Piernik jest wysoki, mięciutki i delikatny w smaku. Możecie go polać ciemną czekoladą, przełożyć dowolnymi powidłami, masą budyniową lub np śmietanką połączoną z mascarpone. To jest mój ulubiony przepis! Piekę go co roku. Nawet jeśli zrobicie połowę porcji – gwarantuje że będzie świetny!

Przepis na ten ekspresowy piernik jest bardzo prosty. Nie trzeba roztapiać masła, ubijać białek – tak naprawdę wszystko (jeżeli musicie) możecie zrobić w jednej misce! Ja wolę jednak rozdzielić składniki na suche i mokre – tak aby masa była idealnie gładka. Do pieczenia koniecznie użyjcie dużej blachy np 23x35cm, ze względu na to że piernik mocno wyrośnie.

SKŁADNIKI SUCHE:

  • 450g pszennej mąki ⁣
  • 1 łyżka sody⁣
  • 1 łyżka kakao⁣
  • 1 op. przyprawy do piernika⁣

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 5 średniej wielkości jajek⁣
  • 300g cukru⁣
  • 3 łyżki miodu⁣
  • 3/4 szklanki oleju (170ml)⁣
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18% (225ml)⁣
  • do ozdoby czekolada i posypka⁣

Sposób wykonania:

Na początek łącze suche składniki czyli mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika – dokładnie wszystko mieszam. Jajka miksuję z cukrem, dodaje miód, olej i śmietanę, na końcu powoli dodaję mieszankę suchych składników cały czas miksując. Masę wylewam na dużą blaszkę (blaszkę można pokryć papierem do pieczenia) i piekę przez 30-35 minut w 180’C. Polewam czekoladą i ozdabiam kolorową posypką.⁣

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close