Jeśli tak jak ja nie lubicie lub zwyczajnie nie chcecie przygotowywać piernika staropolskiego to musicie poznać mój przepis na fantastyczny, ekspresowy piernik! Z tego przepisu wychodzi cała duża blacha. Piernik jest wysoki, mięciutki i delikatny w smaku. Możecie go polać ciemną czekoladą, przełożyć dowolnymi powidłami, masą budyniową lub np śmietanką połączoną z mascarpone. To jest mój ulubiony przepis! Piekę go co roku. Nawet jeśli zrobicie połowę porcji – gwarantuje że będzie świetny!
Przepis na ten ekspresowy piernik jest bardzo prosty. Nie trzeba roztapiać masła, ubijać białek – tak naprawdę wszystko (jeżeli musicie) możecie zrobić w jednej misce! Możecie też rozdzielić składniki na suche i mokre – tak aby masa była idealnie gładka. Do pieczenia koniecznie użyjcie dużej blachy np 23x35cm, ze względu na to że piernik mocno wyrośnie.
SKŁADNIKI SUCHE:
- 450g pszennej mąki
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka kakao
- 1 op. przyprawy do piernika
SKŁADNIKI MOKRE:
- 4 duże jajka lub 5 średnich
- 250g cukru
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju (170ml)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18% (225ml)
- dowolne ozdoby np ciemna czekolada
Sposób wykonania:
Na początek łącze suche składniki czyli mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika – dokładnie wszystko mieszam. Jajka miksuję z cukrem, dodaje miód, olej i śmietanę, na końcu powoli dodaję mieszankę suchych składników. Ponownie miksuję aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na dużą blaszkę (blaszkę można pokryć papierem do pieczenia) i piekę przez 30-35 minut w 180’C. Polewam czekoladą i dekoruję.