Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Obowiązkowy punkt do zrobienia ze świątecznej listy potraw! Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najlepszych dań które muszą pojawić się na wigilijnym stole. Wyrazisty farsz z kapusty kiszonej, doprawiony masłem, do tego bardzo plastyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Takie pierogi po ugotowaniu można mrozić. Znakomicie smakują ugotowane albo usmażone w towarzystwie cebulki.

CIASTO NA PIEROGI:
* 1 jajko
* 0.5 szklanki ciepłej wody
* szczypta soli
* 400g pszennej mąki
* opcjonalnie: łyżka masła

FARSZ:
* 0.5kg kapusty kiszonej
* 1 duża cebula
* 1 łyżka masła lub oleju
* 200g dowolnych grzybów
* sól, pieprz

Z podanych składników wyrabiam ciasto. Cebulkę podsmażam, dorzucam kapustę i duszę do miękkości od 20 do 40min. Czas smażenia zależy od samej kapusty. Trzeba jej pilnować i próbować. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję również drobno posiekane grzyby. Farsz odstawiam do wystygnięcia. Pierogi lepię i gotuje w posolonej wodzie przez ok 5min.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close