Dziś zapraszam na pyszne ciasto! Prosty przepis, ciasto idealna na ciepłe dni. Lekko kwaśne z kremowym budyniem. Użyłam jabłek papierówek prosto z działki – za to kocham lato! 1 kawałek to ok 270 kcal.
Jeśli chcecie klasyczną wersję tego jabłecznika to zapraszam tutaj – Jabłecznik z budyniem
Składniki na małą blaszkę 21x25cm:
- 500g mąki pełnoziarnistej
- 1 kostka masła
- 0.5 szklanki erytrytolu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pdp
- 1kg jabłek (użyłam kwaśnych papierówek)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1L mleka
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 5 łyżek erytrytolu
Sposób wykonania:
Masło ucieram i dodaje słodzidło. Łączę z jajkami i pdp, na koniec dodaję mąkę. Wszystko zagniatam na gładkie, zwarte ciasto. Ciasto dzielę na dwie części – jedną chowam do zamrażarki. Drugą część wykładam na blaszkę. Na ciasto układam starte jabłka z cynamonem (można dodatkowo posłodzić lub użyć słodkich jabłek). Gotuję budyń i wylewam go na jabłka. Na budyń ścieram na tarce schłodzoną resztę ciasta. Całość piekę ok 45-50min w 170’C.