FIT jabłecznik z budyniem

Dziś zapraszam na pyszne ciasto! Prosty przepis, ciasto idealna na ciepłe dni. Lekko kwaśne z kremowym budyniem. Użyłam jabłek papierówek prosto z działki – za to kocham lato! 1 kawałek to ok 270 kcal.

Jeśli chcecie klasyczną wersję tego jabłecznika to zapraszam tutaj – Jabłecznik z budyniem

Składniki na małą blaszkę 21x25cm:

  • 500g mąki pełnoziarnistej
  • 1 kostka masła
  • 0.5 szklanki erytrytolu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pdp
  • 1kg jabłek (użyłam kwaśnych papierówek)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1L mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek erytrytolu

Sposób wykonania:

Masło ucieram i dodaje słodzidło. Łączę z jajkami i pdp, na koniec dodaję mąkę. Wszystko zagniatam na gładkie, zwarte ciasto. Ciasto dzielę na dwie części – jedną chowam do zamrażarki. Drugą część wykładam na blaszkę. Na ciasto układam starte jabłka z cynamonem (można dodatkowo posłodzić lub użyć słodkich jabłek). Gotuję budyń i wylewam go na jabłka. Na budyń ścieram na tarce schłodzoną resztę ciasta. Całość piekę ok 45-50min w 170’C.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close