Bardzo proste, bardzo smaczne, bardzo jesienne – idealne do wieczornej herbatki. Dzięki temu, że dodajemy cynamon ciasto przepięknie pachnie i wprawia w jesienny nastrój. Jest kruche, delikatne w smaku, a słodycz budyniu przełamują kwaśne jabłka. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu! Zapraszam na przepis, który pochodzi ze starego przepiśnika mojej mamy. Ten jabłecznik jest pyszny i sprawdzony!
Składniki na dużą blachę:
- 500g mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka PDP
- 1kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 1L mleka
- 3 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy i dodajemy cukry. Łączymy z jajkami i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy mąkę. Wszystko zagniatamy na gładkie, zwarte ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto układamy starte jabłka z cynamonem (można dodatkowo posłodzić, lub użyć słodkich jabłek; starte jabłka zmieszałam z domowym musem jabłkowym). Następnie gotujemy budyń (3 opakowania w 1L mleka + 5 łyżek cukru) i zalewamy nim warstwę jabłkową. Wierzch pokrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto można urywać lub zetrzeć na tarce (musi być wtedy mocno schłodzone). Całość pieczemy ok 45-50min w 170’C.
Lubicie jabłeczniki? 🙂
Zapraszam na inne przepisy: