Dzisiaj zapraszam na szybki przepis na wyjątkowo smaczne mini serniczki z owocami leśnymi. Ostatnio stwierdziłam, że nie mam ochoty po raz kolejny piec całej blachy ciasta, a zjadłabym jakiś mały deser, więc wpadłam na pomysł z mini serniczkami. Są bardzo pożywne, z dużą ilością białka, a więc świetne po treningu czy jako przekąska w ciągu dnia. Bez problemu je spakujemy do pudełka i zabierzemy ze sobą! Postawiłam na owoce leśne, ale inne dodatki też świetnie się sprawdzą. Zapraszam!
Składniki na 10 serniczków:
- 50g masła orzechowego
- 60g mąki arachidowej
- 20g sosu karmelowego 0 kalorii
- galaretka truskawkowa
- 300ml wody
- 100g jogurtu greckiego
- 30g odżywki białkowej (smak owocowy)
- owoce leśne
Sposób przygotowania:
Masło orzechowe łączymy z mąką i sosem na gęstą masę, którą porcjami (ok 15g na sztukę) wykładamy do foremek. 1 opakowanie galaretki rozrabiamy w 300ml gorącej wody. Gdy galaretka się schłodzi dodajemy jogurt grecki i odżywkę białkową. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Masę przelewamy na orzechowy spód. Dekorujemy owocami po wierzchu. Serniczki odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Wybrane przeze mnie składniki to efekt czyszczenia mojej FIT szafki. Chciałam się wreszcie pozbyć resztek, które mi zalegały. Następnym razem pokaże prostszy przepis bez spodu i tylko z 3 składników!
Na jakie serniczki byście się skusili? Dajcie znać 🙂
Zapraszam na poprzednie wpisy: