Raffaello na krakersach

Prosty przepis, super efekt! Jeśli tak jak ja, jesteście fanami wszystkiego co kokosowe to ten przepis Was nie zawiedzie! Moje ciasto Raffaello to pyszny krem budyniowy przełamany słonymi krakersami. Duża blaszka, bez pieczenia. Nie obawiajcie się słonych krakersów – świetnie tam pasują! Często jednak pytacie mnie czy do Raffaello możecie użyć słodkich herbatników? Oczywiście, że tak. Natomiast to już nie będzie ten sam smak, poza tym ciasto może okazać się zbyt słodkie. Herbatniki dosyć mocno miękną, więc ciasto będzie miało inną formę i konsystencję, krakersy utrzymują je w pionie, przez co całość ładnie się prezentuje po przekrojeniu.

Składniki na blaszkę 23x35cm:

  • 1 Litr mleka
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g cukru
  • 375g margaryny (1.5 kostki)
  • 100g wiórek kokosowych + 50g do posypania
  • 3-4 paczki słonych krakersów

Sposób wykonania:

Na początku z litra mleka odlewam sobie szklankę mleka i wsypuje do niego obie mąki, cukier i budynie. Wszystko dokładnie mieszam. Resztę mleka gotuje, po czym wlewam do niego zrobioną wcześniej mieszankę. Cały czas energicznie mieszam trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń odstawiam do całkowitego wystudzenia, na min 1h. Następnie ucieram margarynę i łączę z zimnym budyniem. Miksuję aż wszystko się połączy. Na koniec dosypuję do masy 100g wiórek i ponownie mieszam. Na blaszce układam krakersy, przekładam je małą ilością masy budyniowej. Szacuje ile mniej więcej potrzebuje masy budyniowej na jedną warstwę krakersów, mniej więcej 1/5. Czynność powtarzam 4-5 razy, w zależności od tego na ile warstw wystarczy mi masy. Ostatnia warstwa to masa, posypuje ją prażonymi kokoskami. Ciasto odstawiam do lodówki, na kilka godzin lub nawet na całą noc, ponieważ najlepiej smakuje na drugi dzień!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close