Kochacie gołąbki ale nie lubicie, nie chce Wam się parzyć kapusty albo ich zawijać? Oto idealny przepis dla leniwych, czyli gołąbki bez zawijania. Są pyszne! Robię od wielu lat i bardzo polecam 🙂
Składniki na 10 gołąbków:
- 600g białej kapusty
- 400g wieprzowego mięsa mielonego 1 średnia cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 100g ryżu
- 1 duże jajko
- 1.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 100ml wody
- 150ml passaty pomidorowej
Sposób wykonania:
Zaparzam ryż. Surową kapustę ścieram na małych oczkach. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na złoty kolor razem z czosnkiem. Do miski wsypuje kapustę, surowe mięso, zaparzony ryż, wbijam jajko, dodaje przyprawy. Wszystko razem zagniatam aż składniki się połączą. W dłoniach formuje kotlety, które układam w naczyniu. Wodę łącze z passatą i polewam nią kotlety. Na wierzch odrobina pietruszki. Całość piekę przez ok 1h w 180’C.