Gołąbki bez zawijania

Kochacie gołąbki ale nie lubicie, nie chce Wam się parzyć kapusty albo ich zawijać? Oto idealny przepis dla leniwych, czyli gołąbki bez zawijania. Są pyszne! Robię od wielu lat i bardzo polecam 🙂

Składniki na 10 gołąbków:

  • 600g białej kapusty
  • 400g wieprzowego mięsa mielonego 1 średnia cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g ryżu
  • 1 duże jajko
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100ml wody
  • 150ml passaty pomidorowej

Sposób wykonania:

Zaparzam ryż. Surową kapustę ścieram na małych oczkach. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na złoty kolor razem z czosnkiem. Do miski wsypuje kapustę, surowe mięso, zaparzony ryż, wbijam jajko, dodaje przyprawy. Wszystko razem zagniatam aż składniki się połączą. W dłoniach formuje kotlety, które układam w naczyniu. Wodę łącze z passatą i polewam nią kotlety. Na wierzch odrobina pietruszki. Całość piekę przez ok 1h w 180’C.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close