W kuchni najczęściej eksperymentuję. Uwielbiam mieszać smaki i testować nowe połączenia. Raczej nie korzystam z przepisów, gdyż nie lubię ograniczeń i nie potrafię trzymać się konkretnych gramatur, zawsze muszę zrobić po swojemu. Bardzo często dochodzi do sytuacji, kiedy „czyszczę” lodówkę i to lubię najbardziej, bo wtedy przypadkiem powstają najlepsze rezultaty! W kuchni wyznaję zasadę „Nie myśl – rób”, a jak coś nie wyjdzie to trudno, następnym razem dopracuję przepis 🙂
Chrupiące ciasto francuskie
Gotowe ciasto francuskie kupuję w sklepie, bo zrobienie własnego nie jest prostą sprawą. Mamy ogromny wybór takich ciast, pojawiają się nowe z coraz to lepszymi składami. My zjadamy je sporadycznie, zazwyczaj na przyjęciach albo jako „wyjątkowy” obiad niedzielny, czyli mała odmiana od zwykłego schabowego. Gdy kurczak w cieście francuskim się piecze to jednocześnie do pieca można wrzucić ziemniaki w mundurkach i pyszny obiad dla całej rodziny jest gotowy! Przepis na tę roladę, mogliście już zobaczyć na moim Instagramie @emigotuje! Chętnie poznam Wasze przepisy z ciastem francuskim.
Składniki na roladę francuską
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- pierś z kurczaka ok 400g
- ketchup lub przecier pomidorowy
- kukurydza
- cebulka
- ogórek kiszony
- czerwona papryka
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, przyprawa do pizzy, cebulka prażona
- ser żółty
- białko jajka
Sposób przygotowania
Filety z piersi kurczaka rozcinamy na podłużne pasy i dobrze rozklepujemy tłuczkiem. Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem. Na środek ciasta układamy mięso w jednej linii. Mocno doprawiamy przyprawami, zwłaszcza solą i pieprzem. Mięso można wcześniej zamarynować! Na mięso układamy kukurydzę, piórka cebuli, ogórek kiszony i paprykę pokrojone w kosteczkę. Warzywa przyprawiamy ziołami. Posypujemy startym żółtym serem. Boki ciasta nacinamy i zwijamy do środka jak warkocz, przykrywając nimi mięso, a po wierzchu smarujemy mlekiem lub białkiem jaja. Taka rolada piecze się 40-60 minut (w zależności od piekarnika, funkcja „góra-dół”) w 180’C.
Co zrobić z ciasta francuskiego?
Na słodko czy słono? Ciasto francuskie uważam za bardzo uniwersalną podstawę do wielu dań. Zdarza mi się wykonać ciasteczka z dżemem albo czekoladą, ale najczęściej na moim stole ciasto francuskie występuje jako rolada z mięsem i warzywami, kurczak w cieście, także jako paszteciki z pieczarkami i żółtym serem w połączeniu z sosem czosnkowym oraz jako pizzerki. Przyrządzam je na każdą imprezę i rodzinne przyjęcie. Cieplutkie i chrupiące, z aromatycznym farszem, do tego wyrazisty sos czosnkowy – to jest zawsze HIT, znikają od razu! Jeżeli chcecie przepisy to proszę dajcie mi znać! 🙂
Jakie dania z ciasta francuskiego lubicie?