Szukacie przepisu na ekspresowy obiad? Ten przepis na makaron ze szpinakiem wykonacie bardzo szybko, bo dosłownie w 15 minut! Jest przepyszny i prosty w wykonaniu, dodatkowo bez glutenu. Jedna porcja to około 350 kcal.
Składniki na 2 porcje:
- 150g makaronu spaghetti z mąki kukurydzianej
- odrobina oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 100ml kefiru
- 150g szpinaku
- sól, pieprz
- świeża gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Na odrobinie oliwy podsmażam pokrojoną cebulkę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę podsmażam aż cebula i czosnek się zarumienią. Dorzucam szpinak i przesmażam ok 10 minut. Solę i pieprzę do smaku. Ścieram świeżą gałkę muszkatołową. Dolewam kefir i mieszam wszystko razem. W między czasie gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron łączę ze szpinakiem.