Czy wiecie jaki mamy dzisiaj dzień? 9 luty, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji zapraszam Was na mega prosty przepis na pizzę. Będzie to przepis na ciasto cienkie i chrupiące – robiłam je wielokrotnie i zawsze świetnie wychodzi. Pizza jest delikatna w smaku, więc próbujcie koniecznie!
Składniki na ciasto:
- 125g mąki pszennej
- 75ml ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Składniki na wierzch:
- 100g sera Gouda
- 100g pieczarek
- salami
- pół cebuli
- kukurydza
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
W szklance ciepłej wody rozrabiamy świeże drożdże i odstawiamy na około 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy oliwę i łączymy z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie ciasto, zagniatamy na zwartą masę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Miskę przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto będzie gotowe rozkładamy je na blaszce, smarujemy sosem pomidorowym, przecierem bądź ketchupem i układamy ulubione dodatki. Pieczemy w 220’C przez około 7-10 minut.