Pizza drożdżowa

Czy wiecie jaki mamy dzisiaj dzień? 9 luty, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji zapraszam Was na mega prosty przepis na pizzę. Będzie to przepis na ciasto cienkie i chrupiące – robiłam je wielokrotnie i zawsze świetnie wychodzi. Pizza jest delikatna w smaku, więc próbujcie koniecznie!

Składniki na ciasto:

  • 125g mąki pszennej
  • 75ml ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na wierzch:

  • 100g sera Gouda
  • 100g pieczarek
  • salami
  • pół cebuli
  • kukurydza
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

W szklance ciepłej wody rozrabiamy świeże drożdże i odstawiamy na około 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy oliwę i łączymy z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie ciasto, zagniatamy na zwartą masę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Miskę przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto będzie gotowe rozkładamy je na blaszce, smarujemy sosem pomidorowym, przecierem bądź ketchupem i układamy ulubione dodatki. Pieczemy w 220’C przez około 7-10 minut.

pizza

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close