Pierogi z jagodami

Lato w pełni, owoców nie brakuje dlatego proponuję pyszny przepis na pierogi z jagodami. Banalnie prosty a jakże smakowity! Takie pierogi z jagodami podaję z masłem bądź kwaśną śmietaną. Są pyszne nie tylko na ciepło, ale także i na zimno!

Składniki na ok 30 pierogów:

  • 300g mąki pszennej
  • 200ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 250g jagód
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania:

Do miski wsypuję mąkę, sól, wlewam wodę, olej i wyrabiam na gładkie ciasto. Umyte i osuszone jagody posypuję cukrem pudrem. Ciasto przekładam na stolnicę, wałkuję i szklanką wycinam kółka. Na każde kółko nakładam łyżeczkę jagód i szczelnie zamykam brzegi ciasta, mocno dociskając. Pierogi gotuję w posolonej wodzie przez ok 5-7 minut.

Zapraszam na inne letnie przepisy:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close