Chłodnik z botwinki

Czy istnieje idealna zupa na upały? Oczywiście, że tak! I jest to chłodnik. Świetnie orzeźwia i schładza, a do tego jest bardzo odżywczy. Gdy do zupy dołożymy ugotowanie, świeże ziemniaki to posiłek będzie również bardzo pożywny i sycący. Dziś podrzucam przepis na idealnie różowy chłodnik litewski z botwinki.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki (150g)
  • 500ml wody
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 0.5 ogórka zielonego
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka octu
  • garść szczypiorku
  • garść koperku
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Na początek dokładnie myję botwinkę i osuszam. Buraczki obieram i ścieram na tarce. Osobno kroję łodygi oraz liście. Drobno skrojone łodygi i starte buraczki wrzucam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję ok 20 minut i wlewam ocet. Można zalać też bulionem lub wrzucić rosołek. Do zupy dorzucam posiekane liście i gotuje jeszcze przez jakieś 10 minut. Odstawiam na bok aż zupa się całkowicie schłodzi. Po tym czasie dodaję starty ogórek, rzodkiewkę, wlewam jogurt i dokładnie mieszam. Zupę podaję ze świeżym szczypiorkiem, koperkiem i ugotowanym jajkiem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close