Czy istnieje idealna zupa na upały? Oczywiście, że tak! I jest to chłodnik. Świetnie orzeźwia i schładza, a do tego jest bardzo odżywczy. Gdy do zupy dołożymy ugotowanie, świeże ziemniaki to posiłek będzie również bardzo pożywny i sycący. Dziś podrzucam przepis na idealnie różowy chłodnik litewski z botwinki.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki (150g)
- 500ml wody
- 150ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 0.5 ogórka zielonego
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka octu
- garść szczypiorku
- garść koperku
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Na początek dokładnie myję botwinkę i osuszam. Buraczki obieram i ścieram na tarce. Osobno kroję łodygi oraz liście. Drobno skrojone łodygi i starte buraczki wrzucam do garnka i zalewam wodą. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję ok 20 minut i wlewam ocet. Można zalać też bulionem lub wrzucić rosołek. Do zupy dorzucam posiekane liście i gotuje jeszcze przez jakieś 10 minut. Odstawiam na bok aż zupa się całkowicie schłodzi. Po tym czasie dodaję starty ogórek, rzodkiewkę, wlewam jogurt i dokładnie mieszam. Zupę podaję ze świeżym szczypiorkiem, koperkiem i ugotowanym jajkiem.