Koronacja Króla Karola III zbliża się wielkimi krokami! To wielkie wydarzenie historyczne odbędzie się w sobotę 6 maja 2023 w Westminster Abbey, w Londynie. Jestem wielką fanką rodziny Królewskiej, śledzę na bieżąco ich losy. Jak tylko zobaczyłam oficjalny przepis wiedziałam że muszę go zrobić! Quiche zostało osobiście wybrane przez parę Królewską i ogłoszone oficjalnym daniem koronacji. Cała Anglia oszalała na jego punkcie!
Oficjalny przepis został podany na stronie rodziny Królewskiej www.royal.uk Wbrew pozorom przepis na królewskie quiche jest bardzo prosty a składniki ogólnodostępne! Kruche ciasto, w środku dużo szpinaku, bób, aromatyczny estragon i pyszny ser Cheddar. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na blaszkę 20cm:
- kruche ciasto (domowe lub kupne)
- 125ml mleka
- 175ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka estragonu (świeży lub suszony)
- sól, pieprz
- 100g startego sera Cheddar
- 180g ugotowanego szpinaku
- 60g ugotowanego bobu
Sposób wykonania:
Łączymy mleko ze śmietanką, jajkami, estragonem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki (20cm), nakłuwamy je widelcem i posypujemy połową sera. Dodajemy szpinak, bób i powoli wylewamy całą masę jajeczną. Posypujemy reszta sera i pieczemy ok 20-25 minut w 180’C.