Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Czy Wy też tak macie że dania typu krokiety, pierogi z kapustą, gołąbki wolicie w sezonie zimowym? To są potrawy które kojarzą mi się z zimą lub świętami, dlatego w ciągu roku robię je raczej sporadycznie. Naleśniki uwielbiam, pieczarki również i w związku z tym że miałam nadmiar pieczarek to postanowiłam na szybko zrobić prosty przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym. Krokiety wyszły pyszne i bardzo chrupiące!

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • odrobina oleju
  • szczypta soli, pieprzu

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki łączę ze sobą przy pomocy trzepaczki. Delikatnie doprawiam ciasto do naleśników, aby było bardziej wyraziste. Na dobrze rozgrzaną i lekko naoliwioną patelnię wylewam porcję ciasta (średniej wielkości chochla) i smażę placek przez 3-5 minut z obu stron.

Składniki na farsz:

  • pół średniej cebuli
  • 500g pieczarek
  • 100g żółtego sera (u mnie Edamski)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną cebulkę. Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach, wrzucam do cebulki smażę przez chwilę aż się zarumienią. Przyprawiam pieprzem, dodaje rozgniecione ząbki czosnku. Pod koniec smażenia wrzucam starty ser. Próbuję farsz, jeśli trzeba to doprawiam jeszcze solą. Naleśniki z pieczarkami podaję z barszczem czerwonym.

Panierka:

  • 2 jajka
  • pół szklanki drobnej bułki tartej

Jajka roztrzepuje w miseczce, a bułkę wysypuję na talerz. Na placek kładę solidną łyżkę farszu, rozprowadzam po całości i szczelnie zwijam. Obtaczam najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron aż będę złociste. Krokiety z pieczarkami lubię podawać z czerwonym barszczem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close