Uwielbiam ciasto francuskie! Gotowe ciasto francuskie kupuję w sklepie, bo zrobienie własnego nie jest prostą sprawą. Mamy ogromny wybór takich ciast, pojawiają się nowe z coraz to lepszymi składami. Robię je sporadycznie, zazwyczaj na przyjęcia albo jako „wyjątkowy” obiad niedzielny, czyli mała odmiana od zwykłego schabowego. Gdy kurczak w cieście francuskim się piecze to jednocześnie do pieca można wrzucić ziemniaki w mundurkach i pyszny obiad dla całej rodziny jest gotowy! Przepis na tę roladę to tak na prawdę „czyszczenie lodówki”. To od Was zależy co do niej wrzucicie 🙂
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- ok 400g fileta z kurczaka
- 2 łyżki ketchupu
- musztarda
- 0.5 cebuli
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 ogórek kiszony
- ćwiartka papryki
- sól, pieprz
- garść startego żółtego sera
- oregano
- żółtko
- sezam
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie rozwijam i środek smaruję ketchupem. W linii układam rozklepane filety. Smaruje je musztardą. Układam warzywa, delikatnie solę. Posypuje serem i przyprawiam. Brzeg ciasta zawijam. Boki ciasta nacinam w paski, które zaplatam jak warkocz. Roladę szczelnie zamykam, smaruje roztrzepanym żółtkiem i posypuje sezamem. Całość piekę ok 45 min w 180’C.