Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

Uwielbiam ciasto francuskie! Gotowe ciasto francuskie kupuję w sklepie, bo zrobienie własnego nie jest prostą sprawą. Mamy ogromny wybór takich ciast, pojawiają się nowe z coraz to lepszymi składami. Robię je sporadycznie, zazwyczaj na przyjęcia albo jako „wyjątkowy” obiad niedzielny, czyli mała odmiana od zwykłego schabowego. Gdy kurczak w cieście francuskim się piecze to jednocześnie do pieca można wrzucić ziemniaki w mundurkach i pyszny obiad dla całej rodziny jest gotowy! Przepis na tę roladę to tak na prawdę „czyszczenie lodówki”. To od Was zależy co do niej wrzucicie 🙂

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • ok 400g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki ketchupu
  • musztarda
  • 0.5 cebuli
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 ogórek kiszony
  • ćwiartka papryki
  • sól, pieprz
  • garść startego żółtego sera
  • oregano
  • żółtko
  • sezam

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozwijam i środek smaruję ketchupem. W linii układam rozklepane filety. Smaruje je musztardą. Układam warzywa, delikatnie solę. Posypuje serem i przyprawiam. Brzeg ciasta zawijam. Boki ciasta nacinam w paski, które zaplatam jak warkocz. Roladę szczelnie zamykam, smaruje roztrzepanym żółtkiem i posypuje sezamem. Całość piekę ok 45 min w 180’C.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close