Gnocchi w dyniowym sosie z warzywami

Jeśli nie macie pomysłu na dynie to będzie strzał w 10! Szybki i bardzo prosty przepis, prawie jednogarnkowy! Typowe „czyszczenie lodówki” a wychodzi coś pysznego. Sos jest delikatny, będzie dobrze smakował także z ziemniakami lub makaronem 🙂

Składniki:

* odrobina oliwy
* ćwiartka cebuli
* 4 duże pieczarki
* ćwiartka papryki
* sól, pieprz, bazylia
* 5-6 rzymskich pomidorków
* 3 czubate łyżki puree z dyni
* 1 łyżka stałej części mleczka kokosowego
* 250g gnocchi
* odrobina pietruszki

Sposób wykonania:

Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaje obrane i pokrojone pieczarki oraz paprykę. Solę i pieprze do smaku. Smażę 5 minut pod przykryciem. Wrzucam pomidorki, posypuje suszoną bazylią. Dolewam 150ml wody i duszę przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaję puree z dyni i dokładnie mieszam. Do sosu dodaję stałą część mleczka kokosowego i mieszam aż sos będzie gładki. Wrzucam ugotowane gnocchi. Na wierzch pietruszka.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close