Ciasto dyniowe

Sezon na dynie trwa! Jakiś czas temu przyrządziłam sporą ilość puree z dyni, schowałam do słoiczka i korzystam kiedy tylko mam ochotę. Dziś zapraszam na przepis na ciasto dyniowe! Przepyszne, kremowe, z wyjątkową, lepką konsystencją.

Składniki na małą keksówkę:

  • 250g startych jabłek
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • 50g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 300g puree z dyni
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do startych jabłek dodaję jajka, olej, cukier, mąkę, sodę i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszam. Dodaję puree z dyni i mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ciasto dyniowe piekę przez ok 40 minut w 180’C. Wierzch posypuje cukrem pudrem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close