Sezon na dynie trwa! Jakiś czas temu przyrządziłam sporą ilość puree z dyni, schowałam do słoiczka i korzystam kiedy tylko mam ochotę. Dziś zapraszam na przepis na ciasto dyniowe! Przepyszne, kremowe, z wyjątkową, lepką konsystencją.
Składniki na małą keksówkę:
- 250g startych jabłek
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 50g cukru
- 200g mąki pszennej
- 300g puree z dyni
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do startych jabłek dodaję jajka, olej, cukier, mąkę, sodę i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszam. Dodaję puree z dyni i mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ciasto dyniowe piekę przez ok 40 minut w 180’C. Wierzch posypuje cukrem pudrem.