Jesień do Nas zawitała, więc rozpoczynam serię jesiennych przepisów! Ten FIT jabłecznik jest delikatny i puszysty z dodatkiem jabłek prosto z ogrodu i kwaśnych malin 💥
Składniki:
- garść malin
- 250g pokrojonych jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżka erytrytolu
- 150g wege „masła”
- 80g erytrytolu
- 3 średnie jajka
- 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka pdp
- 3 łyżki oliwy lub oleju
Sposób wykonania:
Jabłka kroję na małe kawałki i mieszam je z cynamonem, skrobią i erytrytolem. Masło ucieram z erytrytolem, dodaje jajka, na koniec mąka z proszkiem i oliwa. Wszystko miksuje do połączenia się składników. Masę przelewam do blaszki, wykładam jabłka i maliny. Ciasto piekę w 180’C przez ok 40minut.