Mamy piękną wiosnę! A jak wiosna to sernik na zimno z truskawkami! Sezon na truskawki trwa! Co prawda ciężko dostać polskie truskawki ale również i te powolutku zaczynają się pojawiać! A przecież nie ma lepszych truskawek niż polskie! Wiosenne ciepłe dni nie mogą się obyć bez sernika na zimno z truskawkami. Mój przepis jest klasyczny i bardzo prosty.
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Na spód sernika dałam herbatniki ale można też użyć biszkoptów lub innych ciasteczek. Twaróg z wiaderka – najlepsza i najprostsza opcja! Nie musimy samodzielnie mielić twarogu. Do tego owocowe galaretki, świeże truskawki i pyszne ciasto gotowe! Taki sernik na zimno z truskawkami smakuje każdemu!
Składniki na sernik na dużą blaszkę:
- ok 20 herbatników
- 1kg twarogu z wiaderka
- 2 galaretki przezroczyste + 300ml wody
- 100g cukru
- 500g świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe + 800ml wody
Sposób wykonania:
Na blaszce wykładam herbatniki. Przezroczyste galaretki rozrabiam w gorącej wodzie (300ml) i odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygną to powoli łączę je z twarogiem. Wszystko miksuję aż do uzyskania jednolitej masy serowej. Masę wylewam na herbatniki i całość odstawiam na 10 minut do lodówki. W tym czasie przygotowuje truskawki – odcinam listki i kroję truskawki na ćwiartki. Truskawki układam na masę serową, delikatnie je dociskając. Ciasto zostawiam w lodówce. Truskawkowe galaretki rozrabiam w gorącej wodzie (800ml) i odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygną to bardzo powoli, partiami, najlepiej łyżką lub chochelką wylewam galaretkę na truskawki. Sernik powinien zostać w lodówce przynajmniej 4-5h, najlepiej całą noc!
Po więcej przepisów zachęcam do odwiedzenia kategorii SERNIK – kliknij tutaj!