Sernik na zimno z truskawkami

Mamy piękną wiosnę! A jak wiosna to sernik na zimno z truskawkami! Sezon na truskawki trwa! Co prawda ciężko dostać polskie truskawki ale również i te powolutku zaczynają się pojawiać! A przecież nie ma lepszych truskawek niż polskie! Wiosenne ciepłe dni nie mogą się obyć bez sernika na zimno z truskawkami. Mój przepis jest klasyczny i bardzo prosty.

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami? Na spód sernika dałam herbatniki ale można też użyć biszkoptów lub innych ciasteczek. Twaróg z wiaderka – najlepsza i najprostsza opcja! Nie musimy samodzielnie mielić twarogu. Do tego owocowe galaretki, świeże truskawki i pyszne ciasto gotowe! Taki sernik na zimno z truskawkami smakuje każdemu!

Składniki na sernik na dużą blaszkę:

  • ok 20 herbatników
  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 2 galaretki przezroczyste + 300ml wody
  • 100g cukru
  • 500g świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe + 800ml wody

Sposób wykonania:

Na blaszce wykładam herbatniki. Przezroczyste galaretki rozrabiam w gorącej wodzie (300ml) i odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygną to powoli łączę je z twarogiem. Wszystko miksuję aż do uzyskania jednolitej masy serowej. Masę wylewam na herbatniki i całość odstawiam na 10 minut do lodówki. W tym czasie przygotowuje truskawki – odcinam listki i kroję truskawki na ćwiartki. Truskawki układam na masę serową, delikatnie je dociskając. Ciasto zostawiam w lodówce. Truskawkowe galaretki rozrabiam w gorącej wodzie (800ml) i odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygną to bardzo powoli, partiami, najlepiej łyżką lub chochelką wylewam galaretkę na truskawki. Sernik powinien zostać w lodówce przynajmniej 4-5h, najlepiej całą noc!

Po więcej przepisów zachęcam do odwiedzenia kategorii SERNIK – kliknij tutaj!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close