Babka, a właściwie ciasto waniliowe robiłam wielokrotnie. Wychodzi delikatne, lekko piaskowe, idealne na weekend. Robi się je ekspresowo! Postanowiłam trochę je urozmaicić, dodając cytrynowy akcent, a zamiast keksówki wybrać Wielkanocną foremkę.
Składniki:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 125g masła
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat lub sok z cytryny
Sposób wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy rozpuszczone, gorące masło i aromat/sok z cytryny. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy na dobrze natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok 40 minut w 170’C.