Babka cytrynowa

Babka, a właściwie ciasto waniliowe robiłam wielokrotnie. Wychodzi delikatne, lekko piaskowe, idealne na weekend. Robi się je ekspresowo! Postanowiłam trochę je urozmaicić, dodając cytrynowy akcent, a zamiast keksówki wybrać Wielkanocną foremkę.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125g masła
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat lub sok z cytryny

Sposób wykonania:

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy rozpuszczone, gorące masło i aromat/sok z cytryny. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy na dobrze natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok 40 minut w 170’C.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close