Przepyszne ciacho, które przygotowałam na moje przyjęcie urodzinowe, okazało się prawdziwym hitem, bo bardzo wszystkim smakowało! Delikatne, mocno śmietanowe, z dodatkiem owoców było idealnym tortem, który świetnie pasował do letniego przyjęcia w ogrodzie.
Co roku staram się zaskakiwać rodzinę i przygotować coś, czego jeszcze nigdy nie próbowali. Przez ostatnie lata serwowałam m.in Leśny Mech (do dziś mile go wspominają, jeśli macie ochotę na przepis to kliknijcie tutaj), Tort Bezowy, Miętowy Sernik Oreo. Najważniejsze kryterium: ma być jadalne i z cukrem 😀 Ciasto Arbuz (nazwa pochodzi od jego wyglądu, ponieważ przypomina arbuza) stało się ostatnio bardzo popularne, dlatego ja również musiałam je upiec! Przeglądałam wiele przepisów i jeśli chodzi o biszkopt to inspirowałam się przepisem z kanału YT Kuchnia Marioli, a pozostałą część ciasta zrobiłam po swojemu, ponieważ zależało mi na dużej objętości torta. Serdecznie zapraszam na przepis na Ciasto Arbuz!
Składniki na biszkopt (tortownica 28cm):
- 200g mąki pszennej
- 250g szpinaku (mrożony)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki PDP
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 szklanki herbaty/soku do nasączenia biszkoptu
Składniki na masę śmietanową:
- 660ml śmietanki 30%
- 250g mascarpone
- 50g cukru
- 2 łyżki żelatyny
Składniki na galaretkę:
- 2 galaretki truskawkowe
- 700ml wody
- 200g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli. Powoli dodajemy żółtka, olej, cukier, aromat i dalej miksujemy. Przesiewamy mąkę i ręcznie mieszamy. Na koniec dodajemy odsączony z wody szpinak i dokładnie łączymy z masą. Jeśli chcemy uzyskać jednolitą konsystencję szpinak należy wcześniej zblendować. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 45min w 180’C. Po upieczeniu wyrównujemy górę biszkoptu i nasączamy go herbatą lub sokiem owocowym.
MASA ŚMIETANOWA: Mocno schłodzone śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, serek mascarpone i ponownie ubijamy. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody – gdy żelatyna przestygnie to szybko łączymy ją z masą śmietanową i miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony i wyrównany biszkopt.
GALARETKA: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia. Na masę śmietanową wykładamy borówki amerykańskie, zalewamy chłodną galaretką i odstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Owoce można zastąpić czekoladowymi groszkami.
Osobiście bardzo mi smakowało, lubię takie śmietanowe masy i na pewno wykonam to ciasto jeszcze wiele razy. Wygląda pięknie, smakuje świetnie!
Próbowaliście już takie „arbuzowe” ciasto? 🙂
Zapraszam na poprzednie wpisy: