Karpatka z groszkiem ptysiowym

Znudziła Wam się klasyczna karpatka? Mam dla Was super pomysł – karpatka z groszkiem ptysiowym! Świetne połączenie kremu budyniowego z lekko słonymi ptysiami. Przepis jest bardzo prosty, ciasto wykonuje się szybko, a do tego smakuje i wygląda świetnie 🙂

Składniki na tortownicę 22cm:

  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 250g margaryny
  • 150g groszku ptysiowego

Sposób wykonania:

Na początku odlewam sobie 200ml mleka i wsypuje do niego budynie, obie mąki, cukier. Wszystko dokładnie mieszam. Pozostałe 500ml mleka gotuje, po czym powoli wlewam do niego zrobioną wcześniej mieszankę. Cały czas energicznie mieszam, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń odstawiam do całkowitego wystudzenia, na min 1h. Następnie ucieram margarynę i powoli łączę z zimnym budyniem. Miksuję aż wszystko się połączy. Na tortownice Tortownice smaruje odrobiną masy i wykładam groszki. Dociskam je mocno, tak by nie było szpar. Przekładam całą masę, a na nią resztę groszków. Dobrze dociskam i obsypuje cukrem pudrem. Ciasto odstawiam do lodówki, przynajmniej na 2h, a najlepiej na całą noc.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close