Już kiedyś wrzucałam przepis na chlebek bananowy i był to przepis od Sophie Dahl – tutaj znajdziecie link KLIK. Wciąż go polecam i chętnie do niego wracam! Jest smaczny i banalnie prosty w wykonaniu, ale tym razem postanowiłam coś urozmaicić i zrobić po swojemu. Takie „ciasto” to idealny sposób na dojrzałe banany. Pamiętajcie by nigdy ich nie wyrzucać!
Składniki:
- 3-4 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 100ml oleju
- 50g cukru
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100g mąki pszennej
- 80g mąki kukurydzianej
- groszki czekoladowe
Sposób wykonania:
Banany dobrze rozgniatam, dodaję pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wrzucam garść groszków czekoladowych. Masę przelewam do formy silikonowej i piekę przez ok 30 min w 180’C.