Ciasto francuskie to jedno z najlepszych wynalazków! Uwielbiam! Można je przyrządzić na wiele pysznych sposobów. I choć osobiście preferuje ciasto francuskie na słono to zdarza się że przyrządzam je również na słodko. Świetnie smakuje w połączeniu z kremem czekoladowym, z owocami, z dżemami czy nawet z twarogiem! Dziś zapraszam na smakowite i piękne róże karnawałowe z jabłkiem i dżemem.
Składniki na 9 sztuk:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 3 słodkie jabłka
- 500ml wody
- dżem truskawkowy/różany
- żółtko
- cukier puder
Sposób wykonania:
Jabłka kroje w cienkie plasterki, które gotuje przez 3-4 minuty aż zmiękną. Rozwijam ciasto francuskie, kroję na paski szer. 4cm. Każdy pasek smaruje dżemem, układam plasterki jabłka. Zamykam całość i zwijam formując różę. Różyczki smaruję roztrzepanym żółtkiem, przekładam do foremek i piekę ok 40 min w 180’C. Wierzch posypuje cukrem pudrem.