Drop scones, czyli ulubione placuszki Królowej Elżbiety II

Drop scones to bardzo popularne szkockie pankejki. Historia przepisu sięga roku 1960 kiedy to Prezydent USA gościł z wizytą u Królowej w Jej posiadłości w Balmoral i na śniadanie próbował tych placuszków. Tak bardzo mu smakowały, że później Królowa postanowiła wysłać mu przepis. Placuszki są przepyszne, delikatne, idealnie komponują się z kwaśną konfiturą. Poniżej możecie zobaczyć oryginalny przepis, zdjęcie zostało udostępnione przez Narodowe Archiwa U.S.

Składniki:

  • 4 filiżanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 filiżanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki winianu potasu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:

Jajka, cukier, połowę mleka łączymy ze sobą. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy resztę mleka i pozostałe składniki. Na koniec stopione masło. Placuszki smażymy z obu stron przez ok 5-6 minut.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close