Gigantyczna drożdżówka, czyli ciasto francuskie z twarogiem i owocami

Gwarantuję Wam, że takiej drożdżówki nigdy nie jedliście! Oczywiście to taka żartobliwa nazwa, bo ten deser po prostu przypomina typową, plecioną bułkę drożdżową, ale nie ma w sobie drożdży. Przepis jest bardzo prosty, a deser idealny do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 250g białego, tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 20g cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • garść truskawek i czereśni
  • mleko
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:

Do miski przekładam twaróg i lekko rozgniatam go widelcem. Dodaję jajko, cukier puder, aromat. Wszystko razem mieszam aż składniki się połączą. Ciasto francuskie rozwijam, nacinam u góry i po bokach, tak by powstały paski. Na środek ciasta wykładam farsz z twarogu, na niego układam owoce. Paski układam naprzemiennie, tak jak pleciony warkocz. Całość smaruję mlekiem i posypuję grubym cukrem. Piekę ok 40 minut w 180’C.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close