Jestem nazywana Królową Pianek! Kochacie je! Przepisy na pianki z galaretki biją rekordy. Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i składają się TYLKO z 3 składników! Możemy uznać że to domowe ptasie mleczko lub marshmallow. Są pyszne 🙂 Dziś zapraszam na wersję z czekoladą.
Moja rada: Im mniejsza foremka, tym wyższa pianka. Moja foremka ma 12x24cm
Składniki:
- 100ml gorącej wody
- 1 przezroczysta galaretka
- 100g czekolady
Sposób wykonania:
Wode gotuje, łącze z suchą galaretką i dokładnie mieszam aż galaretka się rozpuści. Gdy lekko przestygnie to miksuję na wysokich obrotach przez 10-15 minut (dużo zależy od mocy miksera). Wylewam całą masę do foremki i odstawiam do lodówki na minimum 3-4h, najlepiej na całą noc. Piankę kroję i obtaczam w rozpuszczonej, wystudzonej czekoladzie, wstawiam do lodówki na 30 minut.