Piernikowe babeczki

Pozostało tylko 100 dni do Świąt Bożego Narodzenia! Tym przepisem rozpoczynam oficjalne odliczanie. Kto jest już gotowy, kto czeka? Zrobiłam przepyszne babeczki, mocno piernikowe, z nutką anyżu.

Składniki na 10 babeczek:

  • 1 jajko
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 40g ksylitolu
  • 200g startych jabłek

Sposób wykonania:

W misce rozbijam jajko, dodaję olej, proszek, mąkę i przyprawę. Łączę składniki mieszając. Dodaje jeszcze słodzidło i starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam po łyżce do foremek. Babeczki piekę 35-40 minut w 180’C. Posypuję cukrem pudrem. 1 sztuka ma 177 kcal.

Join the Conversation

  1. Natalia says:

    Czy zamiast ksylitolu można użyć zwykłego cukru oraz zamiast mąki pełnoziarnistej zwykłą mąke?

    1. EmiGotuje Author says:

      Tak! Oczywiście, że można 🙂

  2. Stefa says:

    Bez proszku do pieczenia lub innego spulchniacza?

    1. EmiGotuje Author says:

      Z proszkiem do pieczenia, jest podany w przepisie 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close