Pozostało tylko 100 dni do Świąt Bożego Narodzenia! Tym przepisem rozpoczynam oficjalne odliczanie. Kto jest już gotowy, kto czeka? Zrobiłam przepyszne babeczki, mocno piernikowe, z nutką anyżu.
Składniki na 10 babeczek:
- 1 jajko
- 100ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- 40g ksylitolu
- 200g startych jabłek
Sposób wykonania:
W misce rozbijam jajko, dodaję olej, proszek, mąkę i przyprawę. Łączę składniki mieszając. Dodaje jeszcze słodzidło i starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam po łyżce do foremek. Babeczki piekę 35-40 minut w 180’C. Posypuję cukrem pudrem. 1 sztuka ma 177 kcal.
Czy zamiast ksylitolu można użyć zwykłego cukru oraz zamiast mąki pełnoziarnistej zwykłą mąke?
Tak! Oczywiście, że można 🙂
Bez proszku do pieczenia lub innego spulchniacza?
Z proszkiem do pieczenia, jest podany w przepisie 🙂