Ciasto ze śliwkami

Jesień za oknem więc czas na śliwki, cynamonowe smaki i dyniowe ciasta. Uwielbiam ten czas! Dziś mam dla Was super przepis na proste ciasto ze śliwkami i różową pianką. W ciągu dwóch dni robiłam ten przepis 2 razy, a to świadczy o tym, że ciasto jest przepyszne! Podaję proporcje na małą, kwadratową blaszkę, ale spokojnie możecie podwoić składniki i zrobić ciasto w standardowej blaszce.

Składniki na blaszkę 21x21cm:

  • 125g margaryny
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g mąki pszennej
  • śliwki
  • 2 białka jaj
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję jajko, ucieram. Dosypuję mąkę z proszkiem. Powstałą masę zagniatam dłonią. WAŻNE: 1/4 ciasta odstawiam do zamrażarki na 30 minut, żeby mocno stwardniało – z tej części zrobię później kruszonkę. Pozostałą część ciasta wykładam na blaszkę, nakłuwam widelcem i układam połówki śliwek, skórką do dołu. W misce ubijam białka jaj, powoli dosypuję kisiel, cukier i miksuję. Piankę przekładam na śliwki. Zamrożone 1/4 ciasta ścieram na tarce tworząc kruszonkę. Ciasto piekę ok 35 minut w 180’C.

Polecam również przepis na Ucierane ciasto ze śliwkami

Join the Conversation

  1. Anonim says:

    Dziękuję za przepis Bardzo dobre ciasto 🙂

    1. EmiGotuje Author says:

      Dziękuje bardzo! Cieszę się że smakowało 🙂

  2. Krystyna says:

    Bardzo dziękuję za przepisy,Serdecznie pozdrawiam

    1. EmiGotuje Author says:

      Dziękuje za wsparcie Pani Krystyno! Obiecuję że będzie jeszcze więcej pysznych przepisów 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close