Jesień za oknem więc czas na śliwki, cynamonowe smaki i dyniowe ciasta. Uwielbiam ten czas! Dziś mam dla Was super przepis na proste ciasto ze śliwkami i różową pianką. W ciągu dwóch dni robiłam ten przepis 2 razy, a to świadczy o tym, że ciasto jest przepyszne! Podaję proporcje na małą, kwadratową blaszkę, ale spokojnie możecie podwoić składniki i zrobić ciasto w standardowej blaszce.
Składniki na blaszkę 21x21cm:
- 125g margaryny
- 50g cukru
- 1 jajko
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g mąki pszennej
- śliwki
- 2 białka jaj
- 1 kisiel wiśniowy
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję jajko, ucieram. Dosypuję mąkę z proszkiem. Powstałą masę zagniatam dłonią. WAŻNE: 1/4 ciasta odstawiam do zamrażarki na 30 minut, żeby mocno stwardniało – z tej części zrobię później kruszonkę. Pozostałą część ciasta wykładam na blaszkę, nakłuwam widelcem i układam połówki śliwek, skórką do dołu. W misce ubijam białka jaj, powoli dosypuję kisiel, cukier i miksuję. Piankę przekładam na śliwki. Zamrożone 1/4 ciasta ścieram na tarce tworząc kruszonkę. Ciasto piekę ok 35 minut w 180’C.
Dziękuję za przepis Bardzo dobre ciasto 🙂
Dziękuje bardzo! Cieszę się że smakowało 🙂
Bardzo dziękuję za przepisy,Serdecznie pozdrawiam
Dziękuje za wsparcie Pani Krystyno! Obiecuję że będzie jeszcze więcej pysznych przepisów 🙂