Tarta z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa! Zachęcam więc do korzystania. Co można zrobić z rabarbaru? Jaki przepis na rabarbar? Z czym się je rabarbar? Rabarbar świetnie pasuje do deserów i ciast! Jest kwaśny, dlatego dobrze przełamać go cukrem. Dziś mam dla Was bardzo smaczną i prostą propozycję i jest to tarta z rabarbarem na kruchym cieście. Możecie użyć gotowego kruche ciasta lub zrobić je samodzielnie. Kruche ciasto można również zastąpić ciastem francuskim. Rabarbar możecie pociąć i luźno porozrzucać lub ułożyć go w mozaikę.

Składniki na tartę:

  • kawałek kruchego ciasta (ja miałam zamrożone)
  • 3 szt rabarbaru
  • kisiel truskawkowy
  • migdały do posypania

Sposób wykonania:

Ciasto rozwałkowuje. Rabarbar nacinam w równe, krótkie paski i układam na cieście tworząc wzór. Posypuje kisielem i migdałami. Boki ciasta zawijam, smaruje żółtkiem i piekę całość w 180’C przez 30 minut.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close