Sezon na rabarbar trwa! Zachęcam więc do korzystania. Co można zrobić z rabarbaru? Jaki przepis na rabarbar? Z czym się je rabarbar? Rabarbar świetnie pasuje do deserów i ciast! Jest kwaśny, dlatego dobrze przełamać go cukrem. Dziś mam dla Was bardzo smaczną i prostą propozycję i jest to tarta z rabarbarem na kruchym cieście. Możecie użyć gotowego kruche ciasta lub zrobić je samodzielnie. Kruche ciasto można również zastąpić ciastem francuskim. Rabarbar możecie pociąć i luźno porozrzucać lub ułożyć go w mozaikę.
Składniki na tartę:
- kawałek kruchego ciasta (ja miałam zamrożone)
- 3 szt rabarbaru
- kisiel truskawkowy
- migdały do posypania
Sposób wykonania:
Ciasto rozwałkowuje. Rabarbar nacinam w równe, krótkie paski i układam na cieście tworząc wzór. Posypuje kisielem i migdałami. Boki ciasta zawijam, smaruje żółtkiem i piekę całość w 180’C przez 30 minut.