Bardzo często piekę spontanicznie i tak też powstało bardzo proste, szybkie i smaczne sezonowe ciasto z owocami! Sezon na śliwki trwa, idealnie pasują do wszelkich biszkoptów, ciast drożdżowych i ucieranych. Szczególnie polecam kompot z cynamonem i śliwkami oraz dżem ze śliwek i kakao – jeśli tylko starczy mi śliwek to zrobię i podzielę się przepisem! A dzisiejszy przepis na szybkie ciasto ucierane pochodzi z notatnika mojej mamy z roku 1996, więc zapraszam serdecznie!
Składniki na ciasto (tortownica 26cm):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
- 10-15 sztuk śliwek
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko razem. Masę dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao. Na środek tortownicy wylewamy łyżkę jasnej masy, a następnie łyżkę ciemnej masy i tak na zmianę, tworząc kolorowe okręgi. W ciasto wciskamy umyte, wydrążone śliwki i pieczemy ok 45 minut w 180’C.
Ciasto jest wysokie, bardzo delikatne i smaczne. Można je przełożyć dżemem albo wykonać na kwadratowej blaszce, aby było niższe i bardziej wilgotne.
Pieczecie ciasta ze śliwkami? 🙂
Zapraszam na inne przepisy: