Moja wersja klasycznego fast food’a! Duża porcja, ulubione składniki i własnoręcznie przygotowane mięso. Już od dawna planowałam przygotowanie odchudzonych, FIT burgerów i wreszcie miałam okazję. Mięso wyszło smaczne, bardzo aromatyczne, a zjedzenie całego burgera okazało się dla mnie sporym wyzwaniem. Jeśli lubicie takie dania to zapraszam na przepis!
Składniki na mięso:
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- ćwiartka cebuli
- 1 łyżeczka soli, pieprzu, czerwonej papryki, wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso łączymy z jajkiem, dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz rozgnieciony czosnek. Całość dobrze doprawiamy i formułujemy burgery. Pieczemy je w 170’C przez ok godzinę.
Składniki na FIT burgery:
- bułka
- musztarda
- sałata masłowa
- pomidor
- mięsny kotlet
- ser mozzarella
- czerwona cebula
- ogórek kiszony
- czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Bułki kroimy na pół i smarujemy musztardą. Warzywa i wszelkie dodatki (wybieramy ulubione, według własnego uznania) kroimy na plastry, układamy warstwowo.
Taki burger to spora dawka białka oraz węglowodanów! Fajna opcja na obiad bądź kolację. Bardzo prosty w wykonaniu, pożywny i smaczny domowy fast food.
Lubicie takie domowe burgery? Koniecznie dajcie znać 🙂
Zapraszam na inne przepisy: