Ekspresowy deser, niebanalny a w dodatku bardzo prosty i efektowny! Wystarczy porządnie ubić galaretkę i pianka gotowa! Możecie również dodać herbatniki, biszkopty, przyozdobić czekoladą lub kolorową posypką. W zależności od tego jaki smak galaretki wybierzecie, za każdym razem deser będzie inny. Spróbujcie sami, będziecie zaskoczeni!
Nie sugerujcie się instrukcją na opakowaniu galaretki. Instrukcja dotyczy galaretek, a my robimy piankę! Podana przeze mnie ilość wody jest idealna.
Składniki na 6 kostek:
- 1 opakowanie dowolnej galaretki (u mnie wiśniowa 71g)
- 100ml gorącej wody
- 12 maślanych herbatników
Sposób wykonania:
Wodę gotuje, łączę z suchą galaretkę i dokładnie mieszam aż galaretka się rozpuści. Gdy lekko przestygnie to miksuję na wysokich obrotach przez 15-20 minut. Dużo zależy od mocy miksera, 10 minut miksowania to minimum. Do foremki daje papier do pieczenia, tak by łatwiej wyciągnąć całość. W foremce układam herbatniki, wylewam na nie całą piankę i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Odstawiam do lodówki na minimum 3-4h, najlepiej na całą noc. Piankę kroję zwilżonym nożem.