Dziś przychodzę z mega szybkim i prostym przepisem na sernik na zimno z galaretką i bananem. Jest bardzo prosty w wykonaniu, wygląda i smakuje genialnie, będzie idealną opcją na ciasto do niedzielnej kawki 🙂 Jeśli chcecie zobaczyć przepis w formie filmu to zapraszam na TikToka (kliknij tutaj).
Składniki na blaszkę 22cm:
- 1kg twarogu sernikowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- ok 15szt słonych krakersów
- 2 duże banany
- 2 galaretki cytrynowe
- 800ml wody
Sposób przygotowania:
Twaróg sernikowy łączę z cukrem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie 3 łyżki żelatyny zalewam gorącą wodą i odstawiam do napęcznienia, mieszam by stała się klarowna. Gdy żelatyna jest gotowa to szybką łączę ją z masą serową. Miksuje i wykładam na przygotowane wcześniej krakersy. Na masę wykładam plastry banana i całość odstawiam do lodówki. 2 galaretki cytrynowe zalewam gorącą wodą (800ml), mieszam by nie było grudek i odstawiam do schłodzenia. Gdy galaretka się ostudzi delikatnie przelewam ją na masę serową. Ciasto zostawiam w lodówce na całą noc. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Zróbcie koniecznie, smacznego! 🙂
Zajrzyj na moje social media i zostaw follow!
- Instagram: emigotuje
- TikTok: emigotuje