Ostatnio na Tik Toku pokazywałam Wam mój ulubiony jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu, z pyszną galaretką! Jeżeli chcecie obejrzeć filmik to zapraszam tutaj – @emigotuje
Składniki na blaszkę 21cm x 33cm:
- kostka masła lub margaryny
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g mąki
- 1kg jabłek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżka cynamonu
Sposób wykonania:
Masło dobrze ucieram, dodaję cukier, jajka, pdp i dalej miksuję. Na koniec wsypuję mąkę, miksuje przez chwilę a później ciasto ugniatam dłonią. 3/4 ciasta wykładam na przygotowaną blaszkę, a 1/4 ciasta odstawiam do lodówki – z niego zrobię kruszonkę. Ścieram na tarce 1kg jabłek, wsypuje do nich galaretkę oraz cynamon. Jabłka przesypuje na ciasto. Z pozostałej części ciasta wyrywam kruszonkę. Ciasto można też zetrzeć na tarce ale musi być dobrze schłodzone, a nawet delikatnie zamrożone! Blaszkę wstawiam do piekarnika i piekę przez 40minut w 180’C.