Szakszuka

Śniadanie w 10 minut! Proste i pyszne! Szakszuka, to po prostu jajka sadzone w pomidorach. Nie jest to tradycyjny przepis, to moja własna interpretacja. Oryginalny przepis prawdopodobnie pochodzi z Tunezji, a sama nazwa szakszuka oznacza bałagan, bałagan na talerzu. To danie powinno zawierać chilli, kumin, być ostre, dobrze przyprawione i smażone na maśle. Moja wersja jest bardziej delikatna.

Składniki:

  • ćwiartka cebuli
  • 1 średni pomidor
  • ok 150ml passaty pomidorowej
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, świeża bazylia

Sposób wykonania:

Cebulkę kroję w kostkę. Delikatnie podsmażam na oliwie, dodaję pokrojony pomidor i mieszam. Wlewam passatę. Wbijam jajka. Doprawiam i duszę pod przykryciem przez ok 10 minut aż jajka zetną się z wierzchu. Podaję z grillowanym chlebkiem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close