Śniadanie w 10 minut! Proste i pyszne! Szakszuka, to po prostu jajka sadzone w pomidorach. Nie jest to tradycyjny przepis, to moja własna interpretacja. Oryginalny przepis prawdopodobnie pochodzi z Tunezji, a sama nazwa szakszuka oznacza bałagan, bałagan na talerzu. To danie powinno zawierać chilli, kumin, być ostre, dobrze przyprawione i smażone na maśle. Moja wersja jest bardziej delikatna.
Składniki:
- ćwiartka cebuli
- 1 średni pomidor
- ok 150ml passaty pomidorowej
- 3 jajka
- sól, pieprz, świeża bazylia
Sposób wykonania:
Cebulkę kroję w kostkę. Delikatnie podsmażam na oliwie, dodaję pokrojony pomidor i mieszam. Wlewam passatę. Wbijam jajka. Doprawiam i duszę pod przykryciem przez ok 10 minut aż jajka zetną się z wierzchu. Podaję z grillowanym chlebkiem.