Dziś jest 30 maj, a Wy jeszcze nie macie pomysłu na coś słodkiego dla dzieciaków? Łapcie szybko super przepis na FIT deser! Kilka prostych składników, bez białego cukru, do tego woda i owoce. Jeszcze zdążycie przed Dniem Dziecka, a gwarantuje, że każdy maluch będzie zachwycony! 🙂
To był spontan… Totalny spontan! Nie planowałam nawet pisać tego posta, ale właśnie siedzę, kończę jeść ten przepyszny zdrowy deser i koniecznie muszę się z Wami tym podzielić. Wczoraj, pierwszy raz w tym roku kupiłam truskawki – zadałam Wam szybkie pytanko na Instastories (na moim Instagramie @emigotuje) czy mam zjeść całą miskę czy robić sernik? 😀 Skubnęłam sobie kilka truskaweczek, a potem wpadłam na pomysł deseru.
Spontaniczne potrawy wychodzą najlepiej
Czy ktoś się ze mną nie zgodzi? Wielokrotnie stałam cały dzień w kuchni z wielkimi planami i ambicją, a marne były tego efekty… Dziś przedstawiam Wam coś, co zrobiłam spontanicznie, czyli pyszny przepis na FIT deser truskawkowo-jogurtowy. Generalnie przepis uważam za prosty, natomiast trzeba sobie dobrze zorganizować pracę i miejsce. Niestety zabiera dość dużo czasu, więc polecam przyrządzać go wieczorem, aby przez noc idealnie stężał i na rano był gotowy!
To fajna propozycja na Dzień Dziecka, bo i wizualnie prezentuje się całkiem nieźle! Jest bardzo smaczny, ma prosty i czysty skład, nie zawiera białego cukru, lekki niczym ptasie mleczko.
Składniki na warstwę jogurtową
- 200g jogurtu greckiego
- 20g odżywki białkowej (owocowy smak)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50ml wody
Składniki na warstwę truskawkową
- 10 dużych truskawek + kilka do środka
- 200ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania pianki jogurtowej
Jogurt grecki łączymy z odżywką. Najlepiej użyć neutralnego smaku np wanilii, albo owocowego – moja odżywka to „Banan z Truskawką” i to był strzał w 10! W 50ml ciepłej wody dobrze rozpuszczamy 1 solidną łyżeczkę żelatyny, którą łączymy z naszą masą jogurtową.
Sposób przygotowania warstwy truskawkowej
Truskawki kroimy na kawałki i przez chwilę gotujemy w 200ml wody, do momentu aż zmiękną. Odstawiamy je na bok i gdy lekko przestygną to dodajemy 2 solidne łyżeczki żelatyny. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie jest to gęsty mus (jeśli chcecie taki uzyskać to dodajcie znacznie więcej owoców), ale coś w rodzaju lekkiej galaretki. Ja swoją przepuściłam przez sitko, aby była gładka, a resztki z truskawek zjadłam 🙂
Sposób przygotowania deseru
Każdą warstwę wylewamy do naczynia po kolei. Warstwę truskawkową polecam dobrze schłodzić, gdy wciąż będzie gorąca to zniszczy nam tężejącą białą piankę. Mój pomysł, czyli PIANKA – chłodzimy przez min 1h – WARSTWA TRUSKAWKOWA + duże kawałki owoców – chłodzimy – PIANKA – chłodzimy – WARSTWA TRUSKAWKOWA + owoce – chłodzimy – PIANKA – chłodzimy. Na wierzch dowolna dekoracja. Odżywka białkowa pełni rolę słodzidła, ale jeśli macie potrzebę to dosłodźcie według własnego uznania.
Deser, który zachwyci każdego
Nie często robię deser z truskawkami, ale ten bardzo mi smakował i na pewno spróbuje także innych kombinacji smakowych! Deser z jogurtu musi każdy spróbować! Można też zaszaleć z dodatkami – pomysłów mam już wiele! Z podanych składników zrobiłam tylko jeden słoik, który ma ok 450ml, więc mimo wszystko dosyć sporo. Składniki można podwoić i zrobić więcej deserków do mniejszych pucharków. Pozostawione poza lodówką staną się pysznym musem i szybko znikną. POLECAM SERDECZNIE!
Zajrzyjcie na poprzedni przepis: DOMOWE LODY, FIT Leśny Mech, NALEŚNIKI NA 3 SPOSOBY