Wiecie już o tym, że ostatnio stałam się wielką fanką szpinaku. Oszalałam totalnie i każdego dnia wymyślałam coś nowego. Ciasta, deserki, makaron ze szpinakiem, omlet ze szpinakiem, placek ze szpinakiem, smoothie itd. Od tamtej pory szpinak w mojej zamrażarce musi być. Zrobiłam już spore zapasy 🙂
Poznaj przepis na pyszne ciasto ze szpinakiem
To nie jest mój debiut, ponieważ kilka lat temu miałam już okazję robić tort ze szpinaku. Upiekłam go na własne urodziny. Tort był tradycyjny, biszkopt powstał z mąki pszennej, słodzony brązowym cukrem, masa była ze śmietanki kremówki i mascarpone, dekoracją były owoce granatu (zdjęcie dodałam w 2016 roku na mój Instagram – kliknijcie tutaj, jeśli chcecie go zobaczyć). Ciasto Leśny Mech można znaleźć również pod inną nazwą, np: Ciasto Mech, Zielony Mech, Runo Leśne. Powiem szczerze, że mój tort ze szpinaku bardzo wszystkim smakował i miło zaskoczył! Mam taką tradycję, że na swoje urodziny robię coś innego, szalonego, takiego czego jeszcze nikt w rodzinie nie próbował, np w zeszłym roku serwowałam Miętowy Sernik Oreo (jeśli dopracuję przepis to pochwalę się na blogu!). Ale wracając do szpinaku – ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego, więc ponownie skusiłam się na Leśny Mech, tylko w mojej FIT wersji.
Inspiracją był przepis na ciasto szpinakowe od Pani Doroty Kamińskiej, a właściwie to tylko jego ogólny zarys, bo oczywiście wszystko musiałam zrobić po swojemu – jak to ja.
Składniki na zielony biszkopt
- 300g szpinaku
- 2 jajka
- 150g kaszy mannej
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 50 brązowego cukru
- szklanka oleju kokosowego
- aromat waniliowy
- 2 łyżeczki PDP
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania biszkoptu
Jajka miksujemy z cukrem, powoli dodajemy cały olej, następnie po trochę kaszę, mąkę, aromat i proszek do pieczenia. Wyłączamy mikser. Do masy przekładamy szpinak i delikatnie ręcznie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i nasze szpinakowe ciasto pieczemy ok 1h (funkcja „góra-dół”, czas jest zależny od piekarnika) w 180’C.
Składniki na masę jogurtową
- 800g jogurtu greckiego
- 2 galaretki o kwaśnym smaku (cytryna, kiwi, agrest)
- słodzidło (wedle uznania)
Sposób przygotowania masy
Gęste jogurty greckie przez chwilę ubijamy mikserem. Galaretki wcześniej dokładnie rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Dodatkowo można je wzmocnić 1 solidną łyżką żelatyny, a gdy będą już schłodzone to powoli przelewamy do masy jogurtowej i miksujemy. Do środka można wrzucić owoce, ja dodałam garść borówek amerykańskich.
Wykonanie ciasta
Gdy biszkopt jest gotowy i ostygnięty, ścinamy nożem całą wypukłą górę i tą część biszkoptu rozdrabniamy dłońmi tworząc okruszki. Na biszkopt właściwy wylewamy masę jogurtową i odstawiamy do lodówki. Gdy masa jogurtowa lekko stężeje obsypujemy całość naszymi zielonymi okruszkami. Dekorujemy ulubionymi owocami.
Zielono mi
Ciasto szpinakowe Leśny Mech jest wyjątkowo urocze, zaskoczy każdego! ZAWSZE prezentuje się świetnie, przypominając mech leśny. Można je udekorować np jagodami, malinami albo porzeczkami. To fajny sposób aby przekonać do szpinaku nawet największych przeciwników. Kto by pomyślał, że ciasto ze szpinakiem może być takie pyszne. Jest lekkie, wilgotne i kwaskowe, idealne na upalne dni. Biszkopt z kaszy jest specyficzny i nie każdemu smakuje, ale ja osobiście bardzo lubię takie ciasta i zachęcam Was do spróbowania!
Zajrzyjcie również na inne słodkie przepisy, czyli: