Proste, pyszne, idealne przekąski na imprezy i grilla. Często wykonuje je na rodzinne przyjęcia. Uwielbiam połączenie ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem, do tego sos czosnkowy i wszystko znika w ekspresowym tempie. Przyrządzam również inne wersje: paszteciki albo małe pizzerki. Farszem może być wszystko! W zależności od tego jakie produkty posiadacie oraz jakie smaki lubicie 🙂 Dziś przedstawiam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z dużą ilością wędzonego sera!
Składniki na ślimaczki (ok 20szt):
- 1 op. ciasta francuskiego
- 400g pieczarek
- 50g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera żółtego wędzonego
- 10g masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek oraz pieczarki. Wszystko razem dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki zmiękną i będą gotowe dodajemy starty, żółty ser. Farsz delikatnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku ziołami. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy cały farsz (2cm od brzegu ciasta) i zwijamy w roladę. Tak przygotowaną roladę tniemy na mniejsze części (szerokość ok 3cm), ślimaczki układamy na blaszce i pieczemy w 180’C przez 20-25 minut.
Lubicie ciasto francuskie? Dajcie znać!
Zapraszam na inne przepisy: