Cytrynowa pianka

Moje pianki to HIT, prawie 20 milionów wyświetleń przepisów, tysiące komentarzy – bardzo Wam za to dziękuje! Pianka z galaretki to wbrew pozorom nie jest łatwy deser. Najważniejsze aby użyć galaretki z żelatyną wieprzową. Dlaczego? Dlatego że żelatyna wieprzowa to naturalne białko, które możemy ubić na pianę. Tak samo jak ubijamy białka jaj. Nie trzeba dodawać żadnej śmietany czy jogurtu. Wystarczy woda! To żadna magia! 🙂 Piankę możecie robić z różnych galaretek z żelatyną, w zależności od tego jaki wybierzecie kolor czy smak, dodać herbatniki lub biszkopty, posypać kakao – co tylko lubicie!

A co z wegańską pianką? Na Waszą prośbę sprawdziłam czy można zrobić piankę z wegańskiej galaretki i odpowiedź brzmi NIE. To się nie ubije. Galaretka musi mieć w składzie żelatynę wieprzową. Zobaczcie pianki, które zrobiłam wcześniej:

  1. Niebieska pianka z 2 składników
  2. Truskawkowa pianka z herbatnikami
  3. Pianka Straciatella

Składniki na cytrynową piankę:

  • 100ml gorącej wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • pełnoziarniste herbatniki
  • skórka z cytryny lub pomarańczy

Sposób wykonania:

Gotuje wodę, łącze z suchą galaretką i bardzo dokładnie mieszam aż galaretka się rozpuści. Gdy lekko przestygnie miksuję na wysokich obrotach przez 5 do 20 minut (dużo zależy od mocy miksera). Foremkę (12x24cm) zabezpieczam papierem do pieczenia – będzie mi później łatwiej wyciągnąć całą piankę, żeby kroić. Pianę wylewam na herbatniki, posypuję startą skórką pomarańczy i odstawiam do lodówki na minimum 3-4h, a najlepiej na całą noc.

MOJA RADA: Gotową piankę kroję zwilżonym nożem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close