Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie amerykańskie chicken wings! To nic innego jak skrzydełka z kurczaka. Delikatnie mięso w środku, chrupiąca panierka na zewnątrz. Smak dopełnia słodko-ostry sos BBQ 🙂
MIĘSO:
- 7 sztuk skrzydełek z kurczaka (sam środek, resztę należy odciąć)
Składniki na MARYNATĘ:
- 1 szklanka mleka
- mix przypraw (sól, pieprz, tymianek, suszona cebula, czosnek, rozmaryn, słodka papryka, suszone pomidory, bazylia, oregano, imbir, kurkuma)
Składniki na PANIERKĘ:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
- mix przypraw
MASA JAJECZNA:
- 1 duże jajko
Składniki na SOS:
- 1/2 szklanki sosu BBQ
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka SRIRACHA
- odrobina soli
Sposób wykonania:
Na początku robię marynatę, zanurzam w niej 7 sztuk skrzydełek i odstawiam na 1h do lodówki. Po tym czasie wyciągam mięso, maczam w roztrzepanym jajku a następnie panieruje w mące i skrobi. Nagrzewam AIR FRYER do 190’C. Mięso dobrze spryskuję oliwą (Hailey użyła oleju z avocado). Układam w AIR FRYER i piekę w 190’C przez 15-20 minut. W trakcie pieczenia obracam mięso. Zwiększam temp. do 200’C i dopiekam przez 5-10 minut. Skrzydełka polewam sosem.