Szukacie prostego ale pysznego przepisu? Proszę bardzo! Dziś zapraszam na jesienny przepis na jabłka w cieście francuskim. Pyszne, słodkie, pachnące cynamonem! A do tego prezentują się pięknie!
Moja rada:
1️⃣ Polecam ciasto francuskie light o obniżonej zawartości tłuszczu, bo nie klei się, nie przerywa i łatwiej się z nim pracuje
2️⃣ Paski powinny być cienkie a otwór jabłka duży – wtedy łatwiej przekładać to ciasto
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego typu LIGHT
- 2-3 średnie, słodkie jabłka
- odrobina mleka
- erytrytol + cynamon
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie nacinam w długie paski. Jabłka kroje na plastry i wydrążam środek. Plastry jabłek owijam ciastem francuskim, przekładając go przez otwór. Całość smaruje mlekiem i posypuje erytrytolem z cynamonem. Piekę w Air Fryer ok 10 min z jednej strony, z drugiej ok 5. W piekarniku ok 25-35 minut w zależności od mocy i rodzaju piekarnika.