Idealne kruche ciasto

Przedstawiam przepis na IDEALNE kruche ciasto! Kilka składników, przepis jest bardzo prosty i szybki. Delikatne, maślane, bardzo przyjemne i plastyczne. Praca z nim jest bezproblemowa! Ciasto się nie klei, nie przerywa, jest fantastyczne na ciasteczka, nawet te które mają skomplikowane wzory! W tym roku przygotowałam aż 4 wersje: ciasteczka witraże, renifery, świąteczne wieńce a także kolorowe laski.

Przepis na maślane, kruche ciasto:

* 300g mąki pszennej
* 200g zimnego masła
* 70g cukru pudru
* 1 jajko

Sposób wykonania:

Zimne masło kroję w kostkę, ucieram mikserem, dodaję cukier puder, następnie powoli mąkę, na końcu jajko. Ucieram jeszcze kilka minut aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto zagniatam w dłoniach i wałkuje. Można podzielić je na kilka części i odłożyć do lodówki. Czas pieczenia ciasteczek zależy od ich rodzaju, wielkości i grubości – od 5min do 10min.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close