Chlebek bananowy

Banana bread, czyli chlebek bananowy to HIT. Idealny na słodkie śniadanie bądź przekąskę. Dzięki niemu przestałam wyrzucać przejrzałe banany. Jest bardzo aromatyczny, pyszny, prosty w wykonaniu. Wersji znajdziecie mnóstwo, ja zaś mam swój ulubiony i jest nim przepis autorstwa brytyjskiej modelki i pisarki Sophie Dahl. Jej chlebek robię już od wielu lat, zawsze wychodzi, pachnie i smakuję wybornie! Z oryginalnego przepisu musiałam jednak usunąć brązowy cukier i cukier waniliowy, ponieważ same banany są dla mnie wystarczająco słodkie.

Składniki na chlebek bananowy:

  • 3-4 mocno dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 75g miękkiego masła
  • 170g mąki (dowolna)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • opcjonalnie: cynamon, kakao, rodzynki, żurawina, groszki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Banany rozgniatamy widelcem, wbijamy jajko, wlewamy masło, przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki, oraz te dodatkowe według uznania. Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Ciasto przelewamy do foremki (ja najczęściej piekę w standardowej keksówce), którą możemy wcześniej przesmarować masłem. Pieczemy ok 45 minut.

Chlebek można opruszyć cukrem pudrem, polać lukrem bądź czekoladą.

Znacie przepis, lubicie? Zachęcam Was również do upieczenia tradycyjnego, drożdżowego chleba – przepis tutaj 🙂

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close