Dziś przedstawiam Wam świetny przepis na domowy chlebek drożdżowy. Robiłam pierwszy raz w życiu i jestem z siebie dumna! Jego przygotowanie jest banalne, chleb przepyszny, znika w szybkim tempie a cały dom pachnie jak piekarnia. Przepis „przywędrował” do mnie od ciotki, zaś ona wynalazła go na facebooku. Niestety autora nie znamy.
Składniki na duży bochen:
- 750g mąki (typ 650g)
- 25g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 płaskie łyżeczki oleju
- 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sobie duży garnek, bądź naczynie żaroodporne. Przesiewamy mąkę, dosypujemy drożdże i pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy, lekko zagniatamy i odstawiamy na pół godzinki aż ciasto wyrośnie. Po 30 minutach ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem/naczyniem w 220’C. Gdy będzie już odpowiednio nagrzany to do garnka/naczynia wrzucamy ciasto i pieczemy w 200’C przez około 55 minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i wypiek należy obserwować!