Bułeczki dyniowe

Delikatne, idealne na jesienne śniadanie. Wyglądają jak malutkie dynie. Bułeczki są z ciasta drożdżowego z dodatkiem dodmowego puree z dynii. Link do prostego przepisu na puree z dynii znajdziecie TUTAJ. Oprócz tego że bułeczki są pyszne to pięknie się prezentują!

Składniki:

  • 7g suchych drożdży
  • 60ml ciepłej wody
  • 150ml mleka
  • 10g erytrytolu
  • 25ml oleju
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80g puree z dynii
  • 2 łyżki syropu Pumkin Spice

Sposób wykonania:

Do drożdży wlewam ciepłą wodę, mleko i erytrytol. Mieszam. Dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto, podsypując mąką. Robię kuleczki o wadze 50g, owijam je bawełnianym sznurkiem, tworząc kształt dynii. Sznurek zawiązuje. Bułeczki przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie smaruje je żółtkiem i piekę przez 20-25min w 180’C. Po wystygnięciu zdejmuje sznurek.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Close