Delikatne, idealne na jesienne śniadanie. Wyglądają jak malutkie dynie. Bułeczki są z ciasta drożdżowego z dodatkiem dodmowego puree z dynii. Link do prostego przepisu na puree z dynii znajdziecie TUTAJ. Oprócz tego że bułeczki są pyszne to pięknie się prezentują!
Składniki:
- 7g suchych drożdży
- 60ml ciepłej wody
- 150ml mleka
- 10g erytrytolu
- 25ml oleju
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej
- 1 jajko
- 80g puree z dynii
- 2 łyżki syropu Pumkin Spice
Sposób wykonania:
Do drożdży wlewam ciepłą wodę, mleko i erytrytol. Mieszam. Dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto, podsypując mąką. Robię kuleczki o wadze 50g, owijam je bawełnianym sznurkiem, tworząc kształt dynii. Sznurek zawiązuje. Bułeczki przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie smaruje je żółtkiem i piekę przez 20-25min w 180’C. Po wystygnięciu zdejmuje sznurek.