Nie jestem fanką Nutelli, nie byłam też fanką masła orzechowego. Jak tylko słyszałam, że ktoś potrafi łyżkami wyjadać je ze słoika to byłam w ciężkim szoku i do dziś tego nie rozumiem. Ostatnio moje gusta smakowe uległy zmianie, polubiłam maliny, galaretki a także masło orzechowe. Nie jest to żadna obsesja ani wielka miłość, nie będę jeść go łyżkami i nie wiem jakim cudem inni to robią. Mimo wszystko to jest słodkie, a konsystencja dość tępa, więc 2 niepełne łyżeczki to max moich możliwości. Kilogram masła orzechowego starcza mi na 3-4 miesiące i używam go do omletów oraz pieczenia ciast i ciasteczek. Jestem posiadaczką masła gładkiego oraz z kawałkami orzeszków i takie masło crunchy jest moim ulubionym.
Lodowe szaleństwo
Jest upalnie, nie chce się gotować ani jeść. Wszyscy chętnie sięgamy po zimne napoje i lody. Jeśli chodzi o domowe lody to ja w tym roku szaleję. Pokazywałam Wam już kilka owocowych przepisów (kliknij tutaj), a dzisiaj zapraszam na małą odmianę. Domowe lody z masłem orzechowym zachwyciły mnie tak bardzo, że zjadłam aż 3 sztuki! Lody pokazywałam już na Instagramie @emigotuje i zasypaliście mnie prośbami o przepis!
Fani gęstych lodów będą zachwyceni
Domowe lody z masła orzechowego okazały się bardzo smaczne. Mają słodko-słony smak, co mi bardzo odpowiada, ale oczywiście można dosłodzić wedle uznania. Gęste, niesamowicie kremowe, aksamitne z przyjemnie chrupiącymi orzeszkami. Niebo w gębie! 1 sztuka to ok 160kcal.
Składniki na 4 sztuki
- 200ml mleczka kokosowego
- 0,5 średniego, dojrzałego banana
- 2 łyżki masła orzechowego Crunchy
- 1 łyżka masła orzechowego Soft
- szczypta soli himalajskiej
- słodzidło (opcjonalnie)
Dodatkowe składniki
- orzeszki do dekoracji
- 20g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób wykonania
Do miski wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy dobrze rozgnieciony banan oraz masła orzechowe. Wszystko dokładnie mieszamy, na gładką masę. Delikatnie solimy, można również posłodzić wedle uznania (ja nie słodziłam swoich lodów). Jeśli nie posiadacie masła orzechowego z kawałkami orzechów to do masy można wrzucić kilka świeżych, drobno pokrojonych orzeszków. Masę przelewamy do foremek i odstawiamy do zamrażarki na minimum 7-8h, a najlepiej na całą noc.
Dekoracja lodów
Na kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 rzędy gorzkiej czekolady, do której dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego. Wszystko mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Dobrze zmrożone lody oblewamy czekoladą, posypujemy orzeszkami i jemy!
Macie swoje ulubione smaki? A może jest jakiś szalony smak, którego jeszcze nigdy nie próbowaliście? Mnie np ciekawią lody marchewkowe i pietruszkowe – jak tylko gdzieś znajdę to koniecznie spróbuję!
Zapraszam na inne przepisy:
Jeżeli tak smakują jak wyglądają to muszą być mega, zrobię i dam Znać 🙂
Starałam się aby były smaczne i ładne 🙂