Mogę zdecydowanie stwierdzić, że najlepsze przepisy wychodzą mi wtedy, gdy są spontaniczne. Bez zbędnego myślenia, planowania, zapisywania składników, bez kombinowania – czysty spontan. Takie dzieło dzisiaj Wam przedstawiam. Pulchne, smaczne i bardzo łatwe w wykonaniu. Zapraszam na przepis na omlet na słodko!
Omlet omletowi nie równy
Wiele osób skarży się na to, że im omlety nie wychodzą. A ja zawsze powtarzam – eksperymentujcie. Bo gotowanie ma być zabawą! Omlety zaczęłam robić jakieś 4 lata temu, gdy zaczynałam swoją przygodę z odchudzaniem. Były zbawieniem, totalny odkryciem i długo gościły na śniadanie. Czy zawsze wychodzą idealne? Nigdy. Wszystko zależy od składników, od ich jakości, mojego humoru i precyzji, pośpiechu, od patelni itd. Za każdym razem moje omlety są inne. Nie jestem też wierna żadnemu, konkretnemu przepisowi ani podstawie – ciągle dodaje inne składniki albo dodatki. Raz wyjdzie przepyszny, a raz totalna klapa, raz suchy a innym razem puszysty. Trzeba nabrać wprawy i się nie poddawać! Ostatnio na Instagramie @emigotuje pokazywałam Wam przepis na dietetyczny omlet białkowy – przepis znajdziecie też na blogu (KLIKNIJ TUTAJ) i wciąż go bardzo lubię, ale uznałam że pora na coś nowego!
Nowe odkrycie na lato
Dziś kolejny pomysł, czyli mój FIT omlet z dużą porcją białka, ze startym jabłkiem, mieszanką otrąb, cudownie pachnący cynamonem – taka letnia wersja. Jadłam go już kilka razy i na prawdę polecam! Ten puszysty grubasek bez dodatków ma ok 420kcal i świetnie sprawdzi się jako posiłek po treningu.
Składniki na FIT omlet
- 2 jajka
- 1 starte średnie jabłko
- 20g odżywki białkowej (smak owocowy)
- 2 łyżki mieszanki otrąb (zmielone)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta sody i soli
- 5g masła Ghee do smażenia
Sposób przygotowania
Jajka rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dodajemy starte jabłko, odżywkę (najlepiej sprawdzą się smaki owocowe typu Banan, Truskawka, Jabłko z Cynamonem lub uniwersalne np Wanilia, Ciasteczko itd), 2 solidne łyżki otrąb, cynamon, troszkę soli i sody. Wszystko razem mieszamy. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy 5g masła i wylewamy naszą masę. Smażymy pod przykryciem przez ok 7-10 minut, a następnie przewracamy na drugą stronę i zostawiamy na 3-5 minut do zarumienienia.
Kilka wskazówek
Nie obawiajcie się rzadkiej masy, ponieważ ten szybki omlet wychodzi bardzo dobry i nie ma żadnych problemów z jego przewróceniem. Im mniejsza jest patelnia na której smażycie, tym omlet będzie wyższy i grubszy. Jabłko można zastąpić 1 średnim bananem. Do przepisu używam gotowej i już zmielonej mieszanki otrąb (owsiane, pszenne, gryczane, orkiszowe), można je zastąpić dowolnymi otrębami albo płatkami – należy je delikatnie zmielić. Smażę na maśle klarowanym, bo przekonałam się do tłuszczy, a dodatkowo uwielbiam jego zapach i smak jaki nadaje potrawom.
Moje omlety są sezonowe. Zimą preferuje ciężkie smaki (kakao, piernik, gruszka) zaś wiosną i latem wolę jak są delikatne lub owocowe. Na górę masło orzechowe albo jogurt grecki i świeże truskawki. FIT śniadanie idealne!
A Wy lubicie takie omlety? Wolicie zdrowy omlet na słodko czy słono? Dajcie znać 🙂
Zapraszam na inne przepisy: